Visste du at Vestli var prøvestedet for Selvaags pyramideformede terrasseblokker? Eller hvorfor Vestli ikke ble oppkalt etter Tokerud gård?

Vestli er endestasjon på Grorudbanen, og ligger helt i ytterkanten av Oslo. Området består for det meste av terrasseblokker og rekkehus som ble bygget fra 1969 til 1976 i regi av Selvaagbygg. Barnehagene og skolene ble reist samtidig med boligbebyggelsen, og det bilfrie området ble fort en favoritt blant småbarnsfamilier.

Bli bedre kjent med Vestli i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 4 kilometer lang og starter i Vestli T-banestasjon og ender ved Stovner T-banestasjon.

«Latterliggjort av feinschmeckerne, men høyt skattet av beboerne. Terrasseblokka og den nære slektningen pyramideblokka er rasjonelle, raske og billige å bygge – og smarte. Ingeniør Selvaag viste seg som en virtuos kostnadskutter da han erstattet heisen med inngang i tredje etasje og «låvebru» ned til bakken. Noe aparte, kanskje, men til gjengjeld var han den eneste som klarte å bygge seksroms-leiligheter innenfor Husbankens kostnadsrammer.»

«OBOS : 100 borettslag 1929–2013» (2014)

Klippet under, som er hentet fra dokumentarfilmen «Vestli – et bomiljø blir til» (1975), viser byggingen av terrasseblokkene i Vestlibakken boligsameie. Video: Groruddalen historielag. Du kan se hele filmen her.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med det historiske turtipset på Vestli foregår kontinuerlig, og tips til kilder, historiske bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.