Visste du at Vestli var prøvestedet for Selvaags pyramideformede terrasseblokker? Eller hvorfor Vestli ikke ble oppkalt etter Tokerud gård?

Vestli er endestasjon på Grorudbanen, og ligger helt i ytterkanten av Oslo. Området består for det meste av terrasseblokker og rekkehus som ble bygget fra 1969 til 1976 i regi av Selvaagbygg. Barnehagene og skolene ble reist samtidig med boligbebyggelsen, og det bilfrie området ble fort en favoritt blant småbarnsfamilier.

Bli bedre kjent med Vestli i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 4 kilometer lang og starter i Vestli T-banestasjon og ender ved Stovner T-banestasjon.

«Latterliggjort av feinschmeckerne, men høyt skattet av beboerne. Terrasseblokka og den nære slektningen pyramideblokka er rasjonelle, raske og billige å bygge – og smarte. Ingeniør Selvaag viste seg som en virtuos kostnadskutter da han erstattet heisen med inngang i tredje etasje og «låvebru» ned til bakken. Noe aparte, kanskje, men til gjengjeld var han den eneste som klarte å bygge seksroms-leiligheter innenfor Husbankens kostnadsrammer.»

«OBOS : 100 borettslag 1929–2013» (2014)

Klippet under, som er hentet fra dokumentarfilmen «Vestli – et bomiljø blir til» (1975), viser byggingen av terrasseblokkene i Vestlibakken boligsameie. Video: Groruddalen historielag. Du kan se hele filmen her.

For å øke trivselen i Tokeruddalen ble det satt i gang ulike aktiviteter. Skolene gikk blant annet sammen om å kjøpe et leirskolested i Etnedalen. Under kan du se filmen «Hurra, vi har fått vår egen leirskole!» (1978), hvor to 6.-klasser fra Vestliskogen skole og Tokerud skole reiser på leirskolen. Video: NRK.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Bli bedre kjent med området ved å følge kunstvandringen på Vestli.

Arbeidet med turtipsene på Vestli pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.