Visste du at Ulsrud hageby har blitt kalt «jødelandsbyen» og «svenskebyen»? Eller at tyskerne sprengte ut et bunkeranlegg under Østmarkseteren under krigen?

Boligstrøket Ulsrud har fått navn etter Ulsrud gård. Tidlig på 1900-tallet var det kun spredt småhusbebyggelse i området. I 1926 ble Østmarkseteren reist på Ulsrudåsen, og i 1937 anla kommunen en badeplass ved Ulsrudvannet. En mer storstilt utbygging startet i forbindelse med at strøket fikk forstadsbaneforbindelse i 1958.

Bli bedre kjent med Ulsrud i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 5 kilometer lang og starter i blomsterenga ved Ulsrud T-banestasjon og ender ved Ulsrudvannet. 

«Efter en halv times spadsertur fra Østensjøbanens endepunkt er man der oppe midt inde i den stille, dype granskog, langt borte fra byen og dens travle liv. Fra terrassen skimter man et litet vand mellem trærne. Det er et vidunderlig sted for den som en søndag vil søke ro og skjønhet i naturen. Bygningerne er holdt i gammel norsk bondestil, de ligger der som kongeslottet i et norsk eventyr.»

«Østmarksæteren aapnes for publikum», i Tidens Tegn (5. mai 1926)

Boligområdet Tveteråsen ligger på et vakkert skogkledd område helt inntil Østmarka. De 204 rekkehusene, som er tegnet av arkitekt Bengt Espen Knutsen, ble tildelt Sundts premie for fremragende arkitektur i 1969. Video: «Her bor arkitektene», D2 (6. nov. 2019).

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med turtipset på Ulsrud pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.