Visste du at Ullevål sykehus opprinnelig var et epidemisykehus, og at det ble etablert flere såkalte miasmetårn og miasmehekker på området for å sørge for friskest mulig luft? 

Ullevål sykehus er det anlegget i Norge som i størst grad reflekterer institusjonsutviklingen fra 1880-tallet og fram til i dag. Sykehusarkitekturen har endret seg i takt med legevitenskapen, og ved å følge turtipset i kartet under vil du bli med på en reise fra 1800-tallets enkle sovesaler helt fram til dagens høyteknologiske akuttmottak. 

Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 2.5 kilometer lang og starter ved en av paviljongene fra den første byggeperioden, hvor sykehusmuseet holder til i dag.

I klippet under får du et lite innblikk i hvordan hverdagen på Ullevål sykehus utartet seg i 1950. Video: Oslo kinematografer / Oslo byarkiv.

I podcasten «Alt du ikkje visste om» besøker Riksantikvaren Ullevål sykehus og forteller om utviklingen av norsk sykehusarkitektur.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen.

Bli bedre kjent med sykehuset ved å følge kunstvandringen på Ullevål sykehus.

Arbeidet med turtipsene på Ullevål sykehus pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.