Visste du at Gestapo foretok en dramatisk arrestasjon i Stovnerveien under krigen? Eller at Norges lengste tårn befinner seg på Stovner?

Lenge var Stovner-området en ren jordbruksbygd med en rekke gårder. Boligbyggingen startet rundt 1910 med at gårdeierne på Øvre Stovner begynte å selge tomter til selvbyggere. I 1960-årene ble en omfattende utbygging satt i gang med blokkbebyggelse og rekkehus, og Stovner gikk fra å være et lite lokalsamfunn til å bli en bydel på størrelse med en middels norsk by. Stovner har på flere måter vært en foregangsbydel, og det har blitt satt i gang mange tiltak for å bidra til utvikling og samhold i området.

Bli bedre kjent med Stovner i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 4.5 kilometer lang og starter på «Gamle Stovner» og ender på toppen av Stovnertårnet hvor det er en flott utsikt over Groruddalen.

«Det første du legger merke til, er pyramideblokkene med den karakteriske trappe-profilen og verandaer som gir assosiasjoner til oppblåste takrenner. (…) Selvaag-blokkene, som vanligvis er forbeholdt boligformål, er på Stovner mest kjent for å romme kjøpesenteret. Men i stedet for å være plassert i ring rundt et torg, er dette hus som på Stovner utgjør stedets senter og sentrum.»

«Rurbane møter» (2013)

Da Stovner Senter stod ferdig i 1975 fikk området endelig sitt eget samfunnshus og kino. På flerbruksscenen «Stovner Amfi» ble det arrangert møter, teater og konserter. Video: NRK (1982).

Siden Stovnertårnet åpnet i 2017 har utsiktstårnet blitt den reneste turistattraksjonen. Video: Bymiljøetaten i Oslo.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Bli bedre kjent med området ved å følge kunstvandringen på Stovner.

Arbeidet med turtipsene på Stovner pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.