Vet du hvor «Hønby’n» og «Hoinntorget» i Steinkjer har fått navnene sine fra? Eller hvilke bygninger det var som overlevde bybrannen i 1900 og tyskernes bombing i 1940? 

Steinkjer har en spennende byhistorie; deler av byen brant i 1900 og ble bygd opp igjen i jugendstil. Etter tyskernes bombing 21.–22. april 1940 ble omtrent hele sentrum lagt i ruiner. Som ved et under gikk ikke et eneste menneskeliv tapt. Gjenreisingen av byen ble fullført med «Weidemannkatedralen» i 1965, og Steinkjer er i dag en av landets best bevarte gjenreisingsbyer. 

Bli bedre kjent med Steinkjer (sørsamisk: Stïentje) i Trøndelag ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Den foreslåtte turen er omtrent 4 kilometer lang og starter i Svenskby’n på Sørsibakken. På enden av turen kan man få et flott utsyn over byen fra Grubba på Nordsiaplatået.

Tyskernes bombing 21.-22. april 1940 utraderte 80% av byen. Formålet med bombingen var å hindre britiske styrker i å ta Trondheim og true de tyske styrkene i Midt-Norge. Under finner du et innslag om gjenreisningen av Steinkjer etter krigens ødeleggelser, som er hentet fra Filmavisen 20. juni 1946, NRK.

Steinkjer hadde en gang tårn og spir som ble fullstendig ødelagt av tyskernes bomber under andre verdenskrig. Det nye Steinkjer fikk en helt annen stil. Under finner du episoden «Gatelangs i Steinkjer» (2012), fra NRK-serien «Glimt av Norge».

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med turtipset i Steinkjer pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.