Hvordan får du tiden til å gå når du venter på T-banen eller toget?

Stasjonene i Oslo har en lang tradisjon for å integrere kunstneriske utsmykninger i arkitekturen. Kunsten er mangfoldig, og flere unge kunstnere har blitt gitt en start på det som senere har blitt en kunstnerkarriere. Sporveien hadde lenge et veldokumentert anstrengt forhold til graffiti. I dag har derimot gatekunst vokst fra å være en misforstått subkultur til å bli en høyt verdsatt kunstform i Norge, noe stasjonskunsten i Oslo bærer preg av.

Opplev noen av kunstverkene på T-bane- og jernbanestasjonene i Oslo ved å benytte kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å få informasjon om hvert enkelt verk. 

«Da T-banestasjonene ble bygget på 60-, 70- og 80-tallet var det et sterkt ønske fra både Oslo kommune og fra Sporveiens ledelse om å gi byens befolkning en ekstra hyggelig T-banereise. Kunstneriske utsmykninger av stasjonene kom i stand, både i form av et kommunalt program og stasjonskonkurranser i regi av Sporveien der skoler og interesseorganisasjoner har fått lov å utfolde seg.»

«Kunst på T-banen»

Midt på 1980-tallet var Stovner nedmalt av ulovlig graffiti, og Oslo Sporveier hadde gått lei av amatørmessig, og til tider hasardiøs, maling. Derfor inviterte de graffitimalere til å utsmykke Stovner T-banestasjon. Under kan du se klippet «Stovner: Graffiti» i Norge Rundt (23. august 1985), NRK.

I forbindelse med oppgraderingen av Østensjøbanen i 2016 fikk anerkjente kunstnere fra både inn- og utland sette sitt preg på fem av stasjonene langs linjen. Prosjektet var en milepæl som symboliserte en holdningsendring i hvordan man ser på graffiti. Video: Selina Miles.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til din foretrukne stasjon. 

Arbeidet med turtipset pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.