Visste du at Romsås har blitt kalt «Dollaråsen»? Eller at Romsås fikk en T-banestasjon som ingen tilsvarende by i Europa kunne vise maken til?

Romsås – også kalt «drabantbyen i skogen» – er en av de mest karakteristiske drabantbyene i Norge. Bydelen, som stod ferdig midt på 1970-tallet, ble planlagt i en tid hvor kritikken mot 1960-tallets drabantbyer var sterk. Romsås ble derfor utformet for å skape gode fellesskap, og det ble lagt opp til at området skulle være barnevennlig, sosialt og bilfritt.

Bli bedre kjent med Romsås i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 3.5 kilometer lang og starter i Romsås T-banestasjon. På Romsåssenteret er det flere spisesteder, og turen går blant annet forbi Svarttjern hvor det er mulig å bade.

«En menneskeverden innplantet i en østlandsk skogås, opplevd på det store plan som samspill mellom monumentalanlegg og natur, i det nære som miniatyrlandskap formet for daglig ferdsel ved bygningenes fot. I dette nære landskap oppstår uregelmessige rom hvor veggene dannes av de høye bygg og av kast i terrenget, taket av himmelens blå, og hvor utsikten går mot store luftrom og vidder i syd og øst.»

Kunsthistoriker Alf Bøe om Romsås, Dagbladet (10. mai 1974)

I filmen under presenteres Romsåsbyen. Klippet er hentet fra «OBOS og byen» (1971). Video: Oslo kinematografer / Oslo byarkiv.

I 2013 slapp rapperen Martin «Don Martin» Ahzami Raknerud (f. 1978) sitt første soloalbum «En gang Romsåsgutt alltid Romsåsgutt».

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med turtipset på Romsås pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.