Visste du at Espen Bredesen lærte å hoppe på ski i Bjartbakken på Oppsal? Eller at Sandehusene på Oppsal har blitt beskrevet som «eneboliger satt oppå hverandre»?
Utparselleringen av Oppsal startet allerede i 1902, og det vokste raskt opp ei småhusgrend. Husene fra den første utbyggingsfasen ligger midt i den store drabantbyen på Oppsal, som ble bygd for nærmere 20.000 innbyggere på 1950- og 60-tallet. Under utbyggingen søkte man å bevare det furukledde naturområdet mest mulig, og det småkuperte terrenget, med skogen og de små kollene, ble bevart mellom bebyggelsen.
Bli bedre kjent med Oppsal i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 3.5 kilometer lang og starter ved Oppsal gård, ikke langt fra Oppsal T-banestasjon.





















«Hovedsaken er den forandring vi føler – at bymennesket blir et annet i slike omgivelser. Det puster friere og føler seg mer i pakt med sin opprinnelige bestemmelse, for å si det høytidelig.»
Arbeiderbladet, fredag 4. oktober 1957






Klippene under viser de såkalte Sandehusene og Eftasåsen på Oppsal, og er hentet fra «Oslos nye bydeler» (1958). Video: Oslo kinematografer / Oslo byarkiv.
Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen.
Bli bedre kjent med Østensjøbyen ved å følge turtipsene på Lambertseter, Bøler og Manglerud.
Arbeidet med det historiske turtipset på Oppsal foregår kontinuerlig, og tips til kilder, historiske bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.