Visste du at Espen Bredesen lærte å hoppe på ski i Bjartbakken på Oppsal? Eller at Sandehusene på Oppsal har blitt beskrevet som «eneboliger satt oppå hverandre»?

Utparselleringen av Oppsal startet allerede i 1902, og det vokste raskt opp ei småhusgrend. Husene fra den første utbyggingsfasen ligger midt i den store drabantbyen på Oppsal, som ble bygd for nærmere 20.000 innbyggere på 1950- og 60-tallet. Under utbyggingen søkte man å bevare det furukledde naturområdet mest mulig, og det småkuperte terrenget, med skogen og de små kollene, ble bevart mellom bebyggelsen.

Bli bedre kjent med Oppsal i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 3.5 kilometer lang og starter ved Oppsal gård, ikke langt fra Oppsal T-banestasjon.

«Hovedsaken er den forandring vi føler – at bymennesket blir et annet i slike omgivelser. Det puster friere og føler seg mer i pakt med sin opprinnelige bestemmelse, for å si det høytidelig.»

Arbeiderbladet, fredag 4. oktober 1957

Klippene under viser de såkalte Sandehusene og Eftasåsen på Oppsal, og er hentet fra «Oslos nye bydeler» (1958). Video: Oslo kinematografer / Oslo byarkiv.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Bli bedre kjent med området ved å følge kunstvandringen på Oppsal.

Arbeidet med turtipsene på Oppsal pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.