Visste du at villaen til radio-gründeren Vebjørn Tandberg hadde basseng istedenfor stue? Eller hvorfor grøntdraget mellom Sognsvann og Ullevålsletta kalles «Damefallet»?

Det tidligere jordbrukslandskapet på Nordberg i Oslo ble utbygd med villaer fra 1920-årene. Det var den kjente reguleringsarkitekten Kristofer Langes utkast, «Solgryten», som ble lagt til grunn. Navnet viser til at det skulle være helsebringende sol i alle boligene, og at det skulle være landskapsforståelse. Fra flere av eiendommene er det flott utsikt over byen og fjorden. 

Bli bedre kjent med Nordberg ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 2.5 kilometer lang og starter ikke langt fra Østhorn T-banestasjon.

«Hensikten med hele anlegget lar sig uttrykke med få ord: en vakker og hjemlig haveby i den store, friske natur! En haveby, hvor den nye slekt kan vokse op i sundhet og uten å være utsatt for uheldig påvirkning fra storbyens sociale og moralske forhold.»

«Sogn Haveby» (1929)

På Nordberg hadde radio-gründeren Vebjørn Tandberg en helt spesiell bolig. Stua bestod nemlig av et stort basseng hvor forretningsgjester fra inn- og utland ble tatt imot i badetøy.  Under finner du et innslag om Tandbergvillaen, som er hentet fra serien «En askeladd i norsk næringsliv» (1964) på NRK.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med det historiske turtipset på Nordberg foregår kontinuerlig, og tips til kilder, historiske bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.