Visste du at villaen til radio-gründeren Vebjørn Tandberg hadde basseng istedenfor stue? Eller hvorfor grøntdraget mellom Sognsvann og Ullevålsletta kalles «Damefallet»?

Det tidligere jordbrukslandskapet på Nordberg i Oslo ble utbygd med villaer fra 1920-årene. Det var den kjente reguleringsarkitekten Kristofer Langes utkast, «Solgryten», som ble lagt til grunn. Navnet viser til at det skulle være helsebringende sol i alle boligene, og at det skulle være landskapsforståelse. Fra flere av eiendommene er det flott utsikt over byen og fjorden. 

Bli bedre kjent med Nordberg ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 2.5 kilometer lang og starter ikke langt fra Østhorn T-banestasjon.

«Hensikten med hele anlegget lar sig uttrykke med få ord: en vakker og hjemlig haveby i den store, friske natur! En haveby, hvor den nye slekt kan vokse op i sundhet og uten å være utsatt for uheldig påvirkning fra storbyens sociale og moralske forhold.»

«Sogn Haveby» (1929)

På Nordberg hadde radio-gründeren Vebjørn Tandberg en helt spesiell bolig. Stua bestod nemlig av et stort basseng hvor forretningsgjester fra inn- og utland ble tatt imot i badetøy.  Under finner du et innslag om Tandbergvillaen, som er hentet fra serien «En askeladd i norsk næringsliv» (1964) på NRK.

Siden innvielsen i 1962 har Nordberg kirke samlet mennesker fra distriktet i glede og i sorg. Under kan du se reportasjen «En ny kirke er reist» (1962) på NRK.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med turtipset på Nordberg pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.