Visste du at en hest som het Maggi fraktet søppel på Lindeberg på 1970-tallet? Eller at et omtrent 750 meter langt industribygg var en forutsetning for at boligområdet på Lindeberg kunne reises?

Boligområdet på Lindeberg vokste fram på 1970-tallet. Som følge av kritikken som var reist mot høyhus- og storskalabebyggelsen på 1960-tallet, ønsket man nå lavere bygninger organisert i tun og grupper istedenfor etter geometriske mønstre. Under planleggingen av området ble det lagt stor vekt på å skape grønne lunger, bilfrie områder, nærhet og god oversiktlighet.

Bli bedre kjent med Lindeberg i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 4 kilometer lang og starter ved Lindeberg T-banestasjon og ender på besøksgården Nordre Lindeberg, som er åpen for alle.

«15. januar 1973 inviterte USBL medlemmene til møte i Folkets hus. (…) I innbydelsen (…) ble det lagt vekt på to ting. For det første ønsket boligbyggelaget å bruke Lindeberg til å utvikle boligtyper og boligløsninger som kunne produseres i flere år fremover. For det andre ønsket laget «å utvide den gruppe av personer som [kunne] medvirke i produksjonsprosessen sammen med de profesjonelle planleggerne». Håpet var at dette på lang sikt skulle kunne «desentralisere beslutningsprosessen, svekke byråkratiet og utvikle nærdemokratiet».»

«Pionér i 50 år : USBL fra selvbygging til økologi» (1998)

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med turtipset på Lindeberg pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.