Visste du at parkaksen i Levanger sentrum opprinnelig skulle fungere som brannskille? Eller at en innbygger født på 1850-tallet kunne gå til gudstjeneste i fire ulike kirker som følge av bybrannene?

Levanger har et av de få gjenværende trehusmiljøene i Midt- og Nord-Norge som stammer fra den korte perioden mellom bygningsloven av 1896 og murtvangsloven av 1904. En del av bygningene er modernisert og ombygd, men byplanen fra midten av 1800-tallet og byens særpreg som trehusby er godt bevart. I 2018 fikk Levanger status som fredet kulturmiljø av nasjonal verdi.

Bli bedre kjent med Levanger (sørsamisk: Levangke) i Trøndelag ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er til sammen omtrent 2.5 kilometer lang og starter på hjørnet av Sjøgata og Gunnlaug Ormstunges gate og ender på Brusve gård som eies av Bymuseet i Levanger.

Under finner du episoden «Trehusbyen Levanger» (2014), fra NRK-serien «Glimt av Norge». Krigen raserte mange av de gamle trehusbyene i Midt-Norge, men Levanger unnslapp. Derfor er byen i dag et enestående minnesmerke om hvordan en norsk småby så ut på slutten av 1800-tallet.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med turtipset i Levanger pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.