Visste du at det finnes en gigantisk splæsj av energi i foajéen på Tokerud skole? Eller hvorfor billedhuggeren Skule Waksvik begynte å bruke høner som modeller?

Kunsten på Vestli representerer en rekke ulike uttrykksformer, motiver og kunstnerisk engasjement. Da Vestli ble bygget ut fra 1969 til 1976 donerte Olav Selvaag flere skulpturer av anerkjente billedhuggere til boligområdet. De figurative verkene, som forestiller dyr og mennesker, ble satt opp på steder hvor de kan bli sett av flest mulig. I tillegg er skolene i området utsmykket med kunstverk som spenner fra tradisjonelle skulpturer til samtidskunst.

Opplev noen av kunstverkene på Vestli i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å få informasjon om hvert enkelt verk. Noen av verkene befinner seg innendørs (markert i svart) og tilgang vil avhenge av bygningenes åpningstider. Turen er omtrent 4 kilometer lang, og starter i Vestli T-banestasjon og ender ikke langt fra Stovner T-banestasjon.

«Når arkeologene graver i Oslo-feltet om 10.000 år og støter på en bronseskulptur, så kan de med inntil visshet grensende sannsynlighet si at her har det ligget et Selvaag-hus. Før Selvaag var skulptur i Norge stort sett bare høytidelige statuer og frakkemenn. Med sin generøsitet har han gjort skulptur til en alminnelig ting. Noe som hører hverdagen til, ikke bare noe til å legge ned kranser på.»

Skule Waksvik (1993)

I 20 år holdt billedhuggeren Skule Waksvik til på en gård i Nannestad med kvekkende, galende, kneggende og gryntende modeller på alle kanter. I programmet under kan du få et innblikk i hans virke. Video: NRK.

I videoen under forteller den amerikanske kunstneren Naomi Fisher om skulpturene hun har laget for Vestli skole. Video: Oslo kommunes kunstsamling.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Bli bedre kjent med området ved å følge det historiske turtipset på Vestli.

Arbeidet med turtipsene på Vestli pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.