Visste du at Stovner har en særskilt plass i norsk graffiti-historie? Det var de østlige drabantbyene som var arnestedet til graffitien, og miljøet på Stovner var helt sentralt i utviklingen av kulturen. 

På Stovner finner du en unik samling av kunstverk som er utført av anerkjente kunstnere. Flere av boligfeltene i området har for eksempel blitt utsmykket med figurative og abstrakte skulpturer. Tanken bak veggmaleriene i Stovner T-banestasjon er at de skal bidra til å styrke folks tilhørighet til området. Stovner-patriotismen gjenspeiles derfor i kunsten på veggene.

Opplev noen av kunstverkene på Stovner i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å få informasjon om hvert enkelt verk. Noen av verkene befinner seg innendørs (markert i svart) og tilgang vil derfor avhenge av bygningenes åpningstider. Turen er omtrent 2.5 kilometer lang, og starter i Stovner T-banestasjon.

«Stovner T-banestasjon er ikke lenger hva den var. Slagord og pissoar-poesi har lenge skjemmet stasjonens murvegger. Nå kan de reisende glede seg over gigantiske graffiti-malerier i grelle og selvlysende farver. Til tross for at helgens utsmykning skjedde i nattens mulm og mørke, er dekoreringen lovlig. Oppdragsgivere for de unge graffiti-entusiastene på Stovner var nemlig Oslo Sporveier.»

Aftenposten, mandag 14. oktober 1985

Midt på 1980-tallet var Stovner nedmalt av ulovlig graffiti, og Oslo Sporveier hadde gått lei av amatørmessig, og til tider hasardiøs, maling. Derfor inviterte de graffitimalere til å utsmykke Stovner T-banestasjon. Under kan du se klippet «Stovner: Graffiti» i Norge Rundt (23. august 1985), NRK.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Bli bedre kjent med området ved å følge det historiske turtipset på Stovner.

Arbeidet med turtipsene på Stovner pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.