Visste du at et Peace-tegn har voktet over Holmlia skole i mange år? Eller at nye Homlia senter er utsmykket med gatekunst?

Da Holmlia vokste fram i 1980-årene ble det plassert kunstverk rundt omkring i bydelen. Bård Breivik utførte fire steinportaler som fungerer som «merkesteiner», og Selvaagbygg ga dyreskulpturer i gave til boligområdene. Flere av de nyere kunstverkene på Holmlia gjenspeiler mangfoldet i området. Ved skolene finner du en rekke kunstverk, blant annet skulpturer, relieffer, store veggmalerier og projeksjoner. Elevene var involvert i utformingen av flere av arbeidene.

Opplev noen av kunstverkene på Holmlia i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å få informasjon om hvert enkelt verk. Noen av verkene befinner seg innendørs (markert i svart) og tilgang vil derfor avhenge av bygningenes åpningstider. Turen er omtrent 6 kilometer lang, og starter på Holmlia stasjon og ender på Bertramjordet.

«Da bydelen Holmlia vokste frem sørøst for Oslo i 1980-årene, ble det behov for nye offentlige bygninger og ikke minst skoler. Samtidig ønsket man å markere bydelens identitet ut over de enkelte anleggene, og derfor vedtok utsmykningsfondets styre at noen av midlene fra de ulike byggebudsjettene skulle disponeres til nye kunstverk i bydelen, delvis fristillet et snevert hensyn til de enkelte bygninger.»

«Fargelegg byen!» (2009)

Den grå betongen som bukter og bølger seg innimellom bygningene på Lusetjern skole prydes av kunstverket «Bortenfor Blånene». Under kan du se et liveintervju med kunstnerne Vigdis Fjellheim og Torunn Skjelland under prosessen. Video: NRK Nyheter (17. juli 2020).

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med kunstvandringen på Holmlia pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.