Visste du at Norges mest kjente tagg finnes på Bøler? Eller at det finnes flere kunstverk av «Ridderen av den bedrøvelige skikkelse» – Don Quijote – i bydelen?

Allerede i midten av 1960-årene begynte kunstnere å lage forslag til hvordan Bøler kunne få mer særpreg. På bakgrunn av en større bo- og levekårsundersøkelse ble det laget en omfattende analyse av nærmiljøet. I «Bølerrapporten» (1970) ble det blant annet foreslått å involvere ressursene i kunstnerkolonien Trolltun i utsmykningsarbeidet. Trolltun har hatt mye å si for Bølers identitet, og flere av kunstnerne i borettslaget har satt sitt preg på området med utsmykninger.

Opplev noen av kunstverkene på Bøler i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å få informasjon om hvert enkelt verk. Turen er omtrent 3.5 kilometer lang, og starter ved Bøler T-banestasjon og ender ved Bøler kirke. Kunstverkene i Bøler bibliotek og Bøler kirke befinner seg innendørs (markert i svart), og tilgang vil derfor avhenge av bibliotekets og kirkens åpningstider.

«Bøler kunne bli en pen liten by hvis vi alle gikk mer i fellesskap om å rydde og pynte opp.»

Fra «Bølerrapporten» (1970)

Don Quijote har vært bydelsmaskot på Bøler siden 1960-tallet. Video: Kulturetaten i Oslo kommune.

Høsten 1959 dristet Thorstein Rittun og kona Bea Rittun seg ved å ta trikken til Bøler, hvor de ble boende i kunstnerkolonien Trolltun i 40 år. I filmen under forteller de om sitt arbeid (1978). Video: NRK.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Bli bedre kjent med området ved å følge det historiske turtipset på Bøler.

Arbeidet med turtipsene på Bøler pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.