Visste du at Norges mest kjente tagg befinner seg på Bøler? Eller at det finnes flere kunstverk av «Ridderen av den bedrøvelige skikkelse» – Don Quijote – i bydelen?

Allerede i midten av 1960-årene begynte kunstnere å lage forslag til hvordan Bøler kunne få mer særpreg. På bakgrunn av en større bo- og levekårsundersøkelse ble det laget en omfattende analyse av nærmiljøet. I «Bølerrapporten» (1970) ble det blant annet foreslått å involvere ressursene i kunstnerkolonien Trolltun i utsmykningsarbeidet. Trolltun har hatt mye å si for Bølers identitet, og flere av kunstnerne i borettslaget har satt sitt preg på området med utsmykninger.

Opplev noen av kunstverkene på Bøler i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å få informasjon om hvert enkelt verk. Turen er omtrent 3.5 kilometer lang, og starter ved Bøler T-banestasjon og ender i Bøler kirke. Kunstverkene i Bøler bibliotek og Bøler kirke befinner seg innendørs (markert i svart), og tilgang vil derfor avhenge av bibliotekets og kirkens åpningstider.

«En liten kunstnerkoloni er plassert i rekkehus på Bøler. De føler drabantbyen omkring som en utfordring, de vil myke opp betongmiljøet med form og farger.»

Aktuell (1966) Vol. 22 Nr. 42

Don Quijote har vært bydelsmaskot på Bøler siden 1960-tallet. Video: Kulturetaten i Oslo kommune.

Høsten 1959 dristet Thorstein Rittun og kona Bea Rittun seg ved å ta trikken til Bøler, hvor de ble boende i kunstnerkolonien Trolltun i 40 år. I filmen under forteller de om sitt arbeid (1978). Video: NRK.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Bli bedre kjent med området ved å følge det historiske turtipset på Bøler.

Arbeidet med turtipsene på Bøler pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.