Visste du at det lå en karantenestasjon på Hovedøya i 60 år? Eller at såkalte «tyskertøser» ble internert i en leir på øya etter krigen?

Hovedøya ligger kun en åtte minutters båttur fra Oslo sentrum. Øya har blitt kalt et «militært folkemuseum», og mange av husene stammer fra den lange tiden forsvaret disponerte øya og det ikke var lov å gå i land for folk flest. I dag er det et yrende liv på øya, som blant annet kan by på flere badestrender.

Bli bedre kjent med Hovedøya innerst i Oslofjorden ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 4.5 kilometer lang og starter ved fergekaia og ender i nærheten av Klosterkroa kafé og Revierhavnen Kro, som begge er sommeråpne.

I 1914 åpnet Hovedøya bad. Det store badeanlegget hadde separate bygninger for kvinner og menn, og var videre inndelt i fribad og betalingsbad med stupetårn. Under kan du se filmen «Et besøk paa Hovedøens bad» (ca. 1922). Video: Hans Berg / Framfilm / Nasjonalbiblioteket.

Etter freden i 1945 ble såkalte «tyskertøser» – norske kvinner som hadde hatt forhold til tyske soldater – tvangsflyttet inn i tyskernes brakkeleir på Hovedøya. Under finner du innslaget «Hovedøya: Interneringsleir for kvinner», fra Filmavisen 4. oktober 1945, NRK.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Geologisk står øya i en særstilling, og Naturhistorisk museum har laget et geologisk turtips på Hovedøya.

Bli bedre kjent med fergeøyene ved å følge turtipsene på Gressholmen, Nakholmen, Lindøya og Bleikøya.

Arbeidet med turtipset på Hovedøya pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.