Visste du at Høybråten og Stovner samvirkelag var et treffsted for illegal virksomhet under krigen? Eller at kinoen på Folkvang hadde tre innlagte pauser under filmene for å lufte i salen?

De første par tiårene av 1900-tallet var boligsituasjonen i hovedstaden vanskeligere enn noen gang, og stadig flere søkte å bosette seg i områdene utenfor byen. I 1905 hadde Anton Tschudi kjøpt Øvre Høybråten gård og startet utparselleringen av området. Med det gikk Høybråten fra å være et jordbrukssamfunn til å bli et boligstrøk hvor arbeiderne pendlet til fabrikkene og industrien i byen.

Bli bedre kjent med Høybråten i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 5 kilometer lang og starter på Høybråten jernbanestasjon og ender ved det som var Hoels handelshus

«Høybråten som med sin samtidige utbygging fra 1900-tallet, fikk etterhvert alle de servicetilbudene som Stovnerfolk var avhengig av som skolen, kirken, kinoen, legene, og poståpneriet. — Distriktets to forsamlingshus Folkvang og Vardeheim lå også på Høybråten, og Høybråten ble dermed et sentrum for hele bygda for kultur og sosialt samkvem.»

«Sagaen om Stovner» (1997)

I 1972 fylte Høybråten skole 50 år, og under kan du se et utdrag av jubileumsrevyen. Musikalsk ledelse: Kjell Eriksen. Billedregi: Agneta Ekman. Video: «Vi jubler!» (1972), NRK.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med turtipset på Høybråten pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.