Vet du hva «Kjevebrekkeren» på Hovseter er? Eller at tre kvinneorganisasjoner gikk sammen om å bygge boliger som skulle fremme likestilling på Hovseter?

Hovseter er den eneste drabantbyen på vestkanten i Oslo, og prosjektet vakte atskillig debatt. Området har blitt kalt et ektefødt barn av det sene 1960-tallet. Som drabantbyer flest ble Hovseter planlagt som et eget lite bysamfunn som skulle være mer eller mindre selvforsynt med det man trenger i hverdagslivet. Det var viktig å unngå å falle i soveby-fellen.

Bli bedre kjent med Hovseter i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 4.5 kilometer lang og starter ved Hovseter T-banestasjon.

«Hovseter er (…) en drabantby midt i villaforstaden ved foten av Holmenkollåsen. Er det problematisk? Eksotisk? Eller bare rett og rimelig? Uansett hva man måtte tenke eller tro om den enslige drabanten i vest, er det i hvert fall ingen tvil om at utbyggingen av Hovseter var et kontroversielt stykke byutvikling. Planene om å bygge nærmere 2000 leiligheter i blokker, til dels ganske høye sådanne, ble møtt med forferdelse i nabolaget. (…) Det var første gang OBOS skulle bygge i denne størrelsesorden på denne kanten av byen. Responsen fra medlemmene var upåklagelig – de jublet like høyt som villanaboene protesterte.»

«OBOS : 100 borettslag 1929–2013» (2014)

I 1939 ble Huseby offentlige skole for blinde etablert på Hovseter. Under finner du innslaget «Besøk på Huseby offentlige Blindeskole», fra Filmavisen 4. februar 1954, NRK.

I videoen under forteller arkitekturhistoriker Anne-Kristine Kronborg om drabantbyen på Hovseter. Video: OBOS.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med turtipset på Hovseter pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.