Visste du at Homansbyen er Nordens første villaby? Eller at villaene der har blitt sammenlignet med blant annet slott, kirker, middelalderborger, askepottslott og marsipankaker? 

Homansbyen er oppkalt etter advokatbrødrene Jacob Homan og Henrik Homan, som kjøpte løkkene i området i 1850-årene for å selge tomter. Sammen med arkitekten Georg Andreas Bull skapte de en romantikkens villaby, hvor hvert enkelt hus representerer en historisk stilart eller et kjent europeisk kulturområde. Camilla Collett beskrev i sin tid villaene som et opptog av «normanner og goter, tyrker og kineser, sarmater og hanseater». 

Bli bedre kjent med Homansbyen i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 1.5 kilometer lang og starter ved Bislett plass.

Da bygningene i Homansbyen ble oppført i 1850- og 60-årene, lå området langt fra byen. I dag er Homansbyen en sentral del av Oslo. Under finner du filmen «Homansbyen i Oslo» (1974), NRK. 

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med det historiske turtipset i Homansbyen foregår kontinuerlig, og tips til kilder, historiske bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.