Visste du at Homansbyen er Nordens første villaby? Eller at villaene der har blitt sammenlignet med blant annet slott, kirker, middelalderborger, askepottslott og marsipankaker? 

Homansbyen er oppkalt etter advokatbrødrene Jacob Homan og Henrik Homan, som kjøpte løkkene i området i 1850-årene for å selge tomter. Sammen med arkitekten Georg Andreas Bull skapte de en romantikkens villaby, hvor hvert enkelt hus representerer en historisk stilart eller et kjent europeisk kulturområde. Camilla Collett beskrev i sin tid villaene som et opptog av «normanner og goter, tyrker og kineser, sarmater og hanseater». 

Bli bedre kjent med Homansbyen i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 1.5 kilometer lang og starter ved Bislett plass.

 

«Her går jeg i min barndoms stille gate
og fatter ikke, hvordan hit jeg kom.

Fra havene en duft av blid jasmin,
fortrolig springvannsplask i julinatten
og himlen het av skyers dunkle vin.

Og uvilkårlig tar jeg av mig hatten
for noe, som jeg trodde glemt og dødt,
men lik jasminens ånde hvisker søtt,
tungsindig søtt, om den gang sinnet bøiet
sig mot et mål, som flammet dypt for øiet
og gjorde hjertet mykt og vilt og rødt.»

 

fra «Josefinegate» av Nils Collett Vogt

 

Da bygningene i Homansbyen ble oppført i 1850- og 60-årene, lå området langt fra byen. I dag er Homansbyen en sentral del av Oslo. Under finner du filmen «Homansbyen i Oslo» (1974), NRK. 

Byoriginalen «Luse-Frants» hadde han sin faste arbeidsplass i Homansbyen, hvor han banket ut metallplater om morgenen som han tok med til skraphandleren. Kjerra hans står i dag på Oslo Bymuseum, og han har også blitt foreviget av Lillebjørn Nilsen i en sang. Video: NRK (1985).

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med turtipset i Homansbyen pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.