Vet du hvorfor tyskerne bygde et sidespor for jernbanen på Holmlia under krigen? Eller at Holmlia skole ble reist i et nedlagt pukkverk?

Sørøst i Oslo, høyt oppi en skråning over fjorden, ligger den siste drabantbyen som ble bygd i Oslo. Holmlia skulle bli annerledes enn de andre drabantbyene. Her skulle det være mange småhus, ingen høyblokker og stor variasjon i det arkitektoniske uttrykket. Holmlia har blant annet blitt fremstilt som en slags landsbyidyll. Området ble planlagt på 1970-tallet og bygget på 80-tallet, og er et ektefødt barn av sin tid.

Bli bedre kjent med Holmlia i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 5 kilometer lang og starter på Homlia stasjon og ender på Rosenholm skole.

«Arkitektens drøm, med lange gater av rekkehus, utsikt helt over til Asker-landet, skog og mark og kort vei ned til sjøen og Hvervenbukta. Et paradis for enhver.»

«Verden som var min – Bind 5 : Tyvetallet» (2019)

Da den nye bydelen på Holmlia skulle bygges, hadde kritikken av de store 60-tallsprosjektene slått inn. Nå skulle den perfekte bydelen reises, men leilighetene på Holmlia ble stående tomme lenge. Podkast: «Holmliametoden» (22. aug. 2019), OBOS.

I episoden under inviteres det til folkefest så alle kan se hva Holmlia har å by på. Video: «En ny vår for Holmlia», NRK (2007).

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Bli bedre kjent med området ved å følge kunstvandringen på Holmlia.

Arbeidet med turtipsene på Holmlia pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.