Visste du at byens siste sivile henrettelse fant sted foran omtrent 5.000 mennesker på Etterstadsletta? Eller at 30.000 samlet seg på Etterstad for å se det første flyet ta av fra norsk jord?

Etterstad har en lang militærhistorie. Fra 1795 til 1922 var det Forsvaret som hadde bruksretten til området, og under krigen anla tyskerne en stor militærleir på Etterstadsletta. Etterstad anses som den første drabantbyen i Oslo, og prinsippene som ble introdusert her ble brukt på de kommende drabantbyene; trafikkseparering, store felles grøntarealer mellom boligene, og et lokalsentrum med kommersielle og offentlige tjenester.

Bli bedre kjent med Etterstad i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Den foreslåtte turen er omtrent 3 kilometer lang og starter på stedet hvor retterstedet en gang lå, like ved kollektivknutepunktet på Helsfyr.

«Norges flotteste anlegg med stor park, idrettsplass, barnehager og stor skole (…) Det er parkanleggene og den planlagte treplantingen som gjør Etterstadbyen til noe ekstra. Det blir ingen mur- og betongby der ingen får utsyn. En blir ikke klemt sammen i trange gater. De fleste får et gløtt langt, langt utover Oslofjorden og langt innover Askerlandet.»

Arbeiderbladet, mandag 11. april 1949

Filmen under er av den første motoriserte flygningen i Norge, som ble foretatt 14. oktober 1910 av «flygbaronen» Calle Cederström fra travbanen på Etterstadsletta. Video: Hans Berge / Nasjonalbiblioteket.

«Etterstad I» stod ferdig i 1931 som det første OBOS-borettslaget i Oslo. Bygget vakte oppsikt og var så staselig at det ble kalt «Etterstadslottet»Video: OBOS.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen.

Arbeidet med turtipset på Etterstad pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.