Visste du at svenskekongen Karl XII ble slått tilbake på Ellingsrud da han prøvde å erobre Christiania i 1716? Eller at Ellingsrud spilte en rolle i forbindelse med utarbeidelsen av Norges Grunnlov i 1814?

Helt øverst i Groruddalen, med Østmarka som nærmeste nabo, ligger Ellingsrud. Området kom tidlig på kommunale hender – allerede i 1917 overtok Aker kommune Ellingsrud gård. På 1970-tallet vokste det fram en drabantby på Ellingsrud med blokker, eneboliger og en større andel rekkehus. Området deles naturlig inn i tre deler, Ellingsrud Øst og Ellingsrud Vest som er adskilt av Ellingsrudåsen, samt Ellingsrudflaten i sør.

Bli bedre kjent med Ellingsrud i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 4 kilometer lang og starter i Ellingsrudåsen T-banestasjon og ender ved Ellingsrud kirke.

«Dette massive inntrykk av drabantbybebyggelse på Ellingsrudåsen — med punkthus i forgrunnen og lavblokker i raskt stigende terreng bakenfor — er Oslos nye ansikt mot øst, som slår imot innfartsbilistene på Djupdalsveien når de farer over bygrensen med en fart av 90 kilometer i timen.»

Arbeiderbladet, onsdag 23. august 1972

I mars 1716 forserte svenskekongen Karl XII det norske bondelandskapet med rundt 3000 mann. Målet var å ta festningen i Christiania, men ved Bakås på Ellingsrud møtte han uventet hard motstand og måtte snu. I filmen under kan du se en levenliggjøring av kampene på Bakås skanser. Video: Groruddalen historielag.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Arbeidet med turtipset på Ellingsrud pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.