Visste du at Badedammen og Isdammen på Årvoll er kunstig anlagt? Eller at den vakre «Bekkedalen» på Årvoll tidligere ble kalt «Styggedalen»?

I etterkrigstiden ble boligbyggingen rasjonalisert for å etterkomme det store boligbehovet, og i løpet av noen få år på 1950-tallet vokste det opp en ny «boligby» på de store, åpne jordene på Årvoll. Det var her at Ungdommens Selvbyggerlag (USBL) tok spranget fra dugnad til industri, noe arkitekturen i området reflekterer.

Bli bedre kjent med Årvoll i Oslo ved å følge turtipset i kartet under. Klikk eller trykk på de ulike punktene i kartet for å finne informasjon, historier og bilder tilknyttet de ulike stedene. Turen er omtrent 2.5 kilometer lang og starter ved Årvoll Vest og ender ved den idylliske Isdammen, hvor det er mulig å bade om sommeren og gå på skøyter om vinteren. 

«I 1952 besluttet USBL å avvikle dugnaden. Årsakene var flere. Med tildelingen av Årvoll-arealene, som skulle gi plass til 1100 leiligheter i blokker, økte takten i byggearbeidet og gjorde det nødvendig å ansette profesjonelle arbeidere. Men det avgjørende var at USBL satset på en ny byggemetode med prefabrikkerte elementer og byggekraner. Boligbyggingen skulle bli en industri.»

«Pionér i 50 år : USBL fra selvbygging til økologi» (1998)

I 1950 ble eiendommen på Stig solgt til Ungdommens Selvbyggerlag (USBL). Navnet på veien som slynger seg rundt området, Selvbyggerveien, kommer av at flere av boligene ble bygget på dugnad. Under finner du innslaget «Ungdommens Selvbyggerlag» i Filmavisen 17. januar 1952, NRK.

Årvoll har blitt beskrevet som et «vinter-eldorado for barn», og bakkene ned mot Trondheimsveien har blitt brukt til ulike aktiviteter. Klippet under er hentet fra «Oslos nye bydeler» (1958). Video: Oslo kinematografer / Oslo byarkiv.

Benytt lenken under for å se værvarselet og reiseplanleggeren for å komme deg til startpunktet på turen. 

Bli bedre kjent med området ved å følge kunstvandringen på Årvoll & Tonsenhagen.

Arbeidet med turtipsene på Årvoll pågår kontinuerlig, og tips til kilder, bilder og filmer mottas alltid med glede. Ta gjerne kontakt her.